Funkcije guma

FUNKCIJE GUMA

Gume, kao jedini dio automobila koji je u stalnom kontaktu sa podlogom, vrše nekoliko važnih funkcija od kojih zavisi bezbjednost i udobnost vožnje:

UPRAVLJANJE

Zadatak koje gume treba da izvršavaju je da precizno vode vozilo u pravcu koji vozač želi bez obzira na vremenske uslove i stanje puta. Stabilnost vozila zavisi od toga kako gume drže pravac. Za svako vozilo proizvođač propisuje pritisak vazduha u prednjim i zadnjim gumama. Poštovanje uputstava proizvođača i razlike pritisaka između prednjih i zadnjih guma omogućuje lakše upravljanje i idealnu stabilnost vozila po pravcu.

NOSIVOST-NOŠENJE TERETA

Gume nose vozilo u svakom trenutku bilo da se vozilo kreće ili stoji u mestu. One moraju biti u stanju da izdrže opterećenje prilikom ubrzavanja i kočenja. Nosivost svake gume je takva da ona izdržava do 50 puta veći teret od sopstvene težine. Na svakoj gumi se nalazi oznaka indeksa opterećenja. Na primjer: u oznaci gume 185/65 R 14 86 H broj 86 znači da guma može da izdrži maksimalno 530 kg opterećenja. Iz tabela koje posjeduju prodavci guma možete saznati opterećenja koja odgovaraju indeksima opterećenja.

AMORTIZOVANJE UDARA

Gume imaju zadatak da amortizuju udare koji potiču od neravnina i rupa na putevima i omogućuju udobnu vožnju i duže trajanje vozila. Glavna odlika gume je velika elastičnost, posebno vertikalna. Elastičnost i ispunjenost vazduhom omogućuju joj da izdrži deformacije usled nailaska na prepreke i neravnine na putu. Propisan pritisak u gumama daje visok komfor, a u isto vreme zadržava dobru upravljivost.

KOTRLJANJE

Što je kotrljanje ravnomjernije, sigurnije s manjim otporom kotrljanja, veće je uživanje u vožnji i manja je potrošnja goriva.

PRENOS POGONA

Gume prenose snagu motora. Kvalitet gume, čija je dodirna površina sa podlogom jednaka površini dlana, u velikoj mjeri utiče na prenos snage, ubrzanje i kočenje.

TRAJNOST

Koliko će se guma trošiti i koliko će dugo trajati zavisi od njenog kvaliteta i uslova korišćenja (opterećenosti vozila, brzine vožnje, stanja puteva, stila vožnje itd.), ali i od njenog kontakta sa podlogom. Zato pritisak u gumama značajno utiče na dugotrajnost gume, pa tako nepropisan pritisak (prenizak ili previsok) uvijek dovodi do neravnomjernog trošenja gume.