Opšte stanje guma – vizuelna kontrola

KADA PRILAZITE VAŠEM VOZILU PREGLEDAJTE GUME

  • Da li su izduvane?
  • Da li na bočnom zidu ima fizičkih oštećenja, da li ima posjekotina ili deformacija?
  • Da li na gazećoj površini ima oštećenja od šljunka, eksera ili drugih stranih tijela?
  • Da li vozita sa ekserom zabodenim u gumu?
  • Da li ventili imaju kapice?

PRITISAK U GUMAMA

U toku vožnje gume se zagrijavaju što dovodi do povećanja pritiska u gumama. Zato se pritisak mjeri samo onda kada su gume hladne, najmanje sat vremena poslije završetka vožnje. Najbolje je to učiniti ujutro prije polaska na posao.
Temperatura značajno utiče na pritisak u gumama. Temperatura u garaži može se razlikovati i 30°C od spoljne temperature. Ako je temperatura u garaži +20°C, a napolju -10°C pritisak u gumama mora biti 0,3 bara viši da biste imali propisan pritisak napolju. Temperatura utiče na pritisak u gumama tako da za svakih 10°C treba povećati ili sniziti pritisak za 0,1 bar.
Nepropisan pritisak u gumama umanjuje efikasnost kočenja, upravljanja, ubrzanja i udobnost vožnje. Ukoliko dođe do naglog pada pritiska odmah zaustavite vozilo, nije preporučljivo voziti sa izduvanim gumama jer može doći do trajnog oštećenja.

 

  • Provjeravajte pritisak u gumama najmanje jedanput u dve nedjelje.
  • Mjerite pritisak u gumama samo kada su hladne.
  • Napumapajte gume do vrijednosti koju je propisao proizvođač i koja se nalazi u priručniku.
  • Kada polazite na duži put napumpajte gume za 0,2 bara iznad propisanog.

DUBINA ŠARE

Kada je guma nova dubina šare je 7-8 mm. Već ispod 3 mm guma gubi prvobitna svojstva. Iako se gume po propisu mjenjaju kada je dubina šare manja od 1 mm savjetujemo vas da gumu zamjenite kada je dubina šare manja od 2 mm.

INDIKATOR ISTROŠENOSTI GUME

Indikator istrošenosti gume je trougao koji se nalazi na bočnom zidu gume ukazuje na mali ispust u šari gume, koji pokazuje minimalnu dubinu šare. Slova “TWI” ili logo proizvođača su alternativni indikatori istrošenosti na bočnom zidu gume. Indikator istrošenosti gume nikada ne smije da dostigne nivo gazećeg sloja.

REZERVNA GUMA

Čak i da nikada do sada niste upotrijebili rezervnu gumu obavezno provjeravajte u kakvom je stanju. Kontrolišite redovno pritisak i dubinu šare.

STAROST GUME

Nemojte zaboraviti da gume ne smiju biti starije od 6 godina! Pogledajte povremeno oznaku DOT na vašoj gumi(datum proizvodnje, npr: DOT 1405 = proizvedeno u 14. nedelji 2005. godine).

VENTILI

Ventili služe za naduvavanje i izduvavanje guma. Kod tubeless guma pričvršćuju se direktno na felnu. Poklopac ventila je važan dio koji štiti unutrašnjost ventila od prašine, prljavštine i vlage. Povremeno kontrolišite ventile jer ako oni ispuštaju vazduh, pritisak u gumama neće biti propisan. Obavezno stavite nove ventile kada mjenjate gume.