O naplatcima

PREDNOSTI ALUMINIJUMSKIH NAPLATAKA

Iako većina kupaca odabire aluminijumske naplatke zbog ljepote, postoje puno važnije prednosti:

 

  • Smanjena neogibljena težina: Ovo je jedna od najvažnijih stvari koje utječu na stabilnost vozila. Neogibljena težina je onaj dio vozila koji nije podržan ovjesom (npr. gume, naplaci, kočnice) i zbog toga je najizloženiji neravninama na cesti i silama u zavoju. Smanjenjem neogibljenih težina putem aluminijskih naplataka osigurava se preciznije upravljanje i poboljšano ponašanje u zavojima.
  • Poboljšano ubrzanje/kočenje: Smanjenjem rotacionaih (okretajućih) težina na vozilu aluminijumski naplaci pružaju bolji odaziv na ubrzanje i kočenje.
  • Povećana čvrstoća: Povećana čvrstoća kvalitetnih aluminijumskih naplataka može značajno smanjiti deformacije naplatka/gume u zavojima. Ovo je vrlo bitno na automobilima sa niskoprofilnim gumama koji u zavojima mogu dostići i 1G.
  • Uspješnije hlađenje kočnica: Aluminijumski naplatak je izuzetno dobar vodič topline – pospješuje odvođenje topline od kočnica – smanjujući rizik od pregrijavanja kočnica u vožnji.

KAKO ODABRATI PRAVI NAPLATAK

Dok je dizajn vrlo subjetkivan faktor u odabiru naplatka, postoje još dva objektivna faktora na koje treba obratiti pažnju:

Kvaliteta izrade: Ukoliko aluminijumski naplatak ne pruža poboljšanja u črvstoći, performansama i smanjenju težinu, nije ga pametno kupovati. Prije kupovine naplatka, obavezno se raspitajte o kvaliteti proizvoda i reputaciji proizvođača.

Pravilna primjena: Da bi aluminijski naplatak davao svoj maksimum mora biti izrađen za tačno određen automobil.

SLIJEDEĆE MJERE SU BITNE ZA TAČNU PRIMJENU

  • promjer rupa za šarafe/matice: Promjer rupa za šarafe/matice mjeri se zamišljenom kružnicom kroz središta tih rupa. Taj promjer mora odgovarati automobilu.
  • offset (ET): Ova mjera označava udaljenost od zamišljene središnje linije naplatka i mjesta na automobilu na koje se stavlja naplatak. Važno je se ovime ne naruši cjelina vozila. Drastično različit “offset” može narušiti stabilnost vozila i ubrzati potrošnju guma i ležajeva.
  • središnja rupa: Ovo je promjer središta naplatka. Najbolji naplaci su napravljeni tako da nasjedaju tačno na glavčinu vozila. Treba izbjegavati naplatke koji se na vozilo centriraju pomoću šarafa/matica.